De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) waarschuwt vakantiegangers om openbare wifi-netwerken te vermijden. Het gebruik van vrij toegankelijke computers is volgens de privacytoezichthouder geen probleem. De EDPS heeft elf tips voor een veilige online vakantie gepubliceerd.

Daarin staat onder andere dat je vrij toegankelijke WiFi-netwerken zoveel mogelijk moet vermijden. “Openbare WiFi-netwerken kunnen een valstrik zijn die hackers gebruiken om je data te stelen. Vermijd wanneer mogelijk!”, aldus het advies. Onlangs gaf de Nederlandse politie aan vakantiegangers het advies om in het geval van vrij toegankelijke WiFi-netwerken een VPN te gebruiken. Lees daar hier meer over.

Het advies om openbare WiFi-netwerken te vermijden wordt vaker gegeven, wat ook geldt voor het gebruik van openbare computers voor gevoelige zaken. Daar heeft de EDPS minder moeite mee. Volgens de privacytoezichthouder is het prima om op openbare computers in te loggen, maar moeten gebruikers hierna niet vergeten uit te loggen. Een risico van openbare computers is bijvoorbeeld malware of keyloggers waardoor wachtwoorden kunnen worden gestolen.

Bron: Security.nl