Het is weer de tijd van het jaar om je huis gezellig te maken met kerstversiering en kerstverlichting. Uiteraard met led-lampjes. Tot opeens de WiFi begint te haperen. Kan dat door de kerstverlichting komen? 

Vorig jaar dook het onderwerp voor het eerst op op internetfora: led-verlichting kan WiFi verstoren. En dit jaar hoorden sommige klanten die naar hun internetprovider belden om te melden dat hun WiFi het niet deed of haperde: “Heeft u led-lampjes in de kerstboom? Dan kan dat de verklaring zijn voor uw wegvallende WiFi-signaal.”

Klacht niet op standaardlijstje

De klacht behoort niet tot het standaardlijstje, blijkt uit een korte rondgang langs de klantenservices van internetproviders. Het staat niet bij de FAQ’s (frequently asked questions) op de websites en behoort niet tot de checklist die callcenter-medewerkers hanteren.

Misschien komt de suggestie van individuele medewerkers die de klant niet via de standaardprocedures kunnen helpen en daarom zelf een mogelijke andere oorzaak van een haperende WiFi aandragen. Zij lezen immers ook wel eens wat.

‘Een led-kerstlichtje is gewoon een lamp’

Hoe hardnekkig het bericht in sommige fora ook is, dat led-kerstlampjes de WiFi verstoren is een broodje aap, zegt woordvoerder Frans ten Berge van Agentschap Telecom in Groningen stellig.

“Het WiFi-signaal kan verstoord worden als de WiFi te dicht bij andere apparaten staat die ook op straling werken, zoals een magnetron. Maar een led-kerstlichtje is gewoon een lamp en daar komt geen straling vanaf.”

Ten Berge kan zich voorstellen dat het bakerpraatje de wereld in geholpen is, doordat sommige moderne led-lampen op afstandsbediening werken. “De afstandsbediening en WiFi kunnen elkaar wél in de weg zitten.”

 

Bron: Dagblad van het Noorden