ING Real Estate Finance, de vastgoedfinancieringstak van ING, biedt vanaf november het ING-keurmerk aan voor de ontvangst van mobiele telefonie en internetverbindingen in gebouwen. Gebouweigenaren kunnen hiermee het bereik van WiFi-netwerken en mobiele telefonie testen. Daarnaast wordt getest of ze klaar zijn voor de toekomstige inzet van 5G. 

Het keurmerk helpt vastgoedeigenaren om hun gebouwen technologisch toekomstbestendig te maken. Het ING-keurmerk geeft inzicht in de kwaliteit van de internet en mobiele verbindingsmogelijkheden in een gebouw. Een soortgelijk keurmerk bestaat nu nog niet in Nederland.

ING Real Estate Finance gaat voor het keurmerk een samenwerking aan met WiredScore dat sinds 2013 een keurmerk levert in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het ING-keurmerk moet duidelijkheid geven over onder andere de snelheid van de internetverbindingen in het gebouw, de veiligheid van dit netwerk, het mobiele bereik en back-upmogelijkheden in geval van een probleem met de bereikbaarheid. Het keurmerk beoordeelt ook mogelijkheden voor de toepassing van Internet of Things (IoT) en 5G-netwerken.

Vastgoedeigenaren kunnen hun gebouw volgens ING aantrekkelijk maken en houden voor de toekomst door de huurder te laten zien dat ze klaar zijn voor nieuwe technologieën. ‘Naast verduurzaming is innovatie in slimme gebouwen (smart buildings) een belangrijke stap die bepalend is voor de concurrentiepositie van een pand’, aldus de bank.

Onafhankelijk keurmerk

Op de vraag hoe onafhankelijk het keurmerk is, geeft een woordvoerder van ING aan dat WiredScore een volledig onafhankelijke instelling is. ‘Wij helpen als ING WiredScore bij het uitrollen van het keurmerk in de Nederlands vastgoedmarkt door hen in contact te brengen met de spelers in de markt. Als expert in de vastgoedmarkt stimuleren wij het krijgen van inzicht en transparantie in deze vastgoedmarkt dus ook op het gebied van connectiviteit’, aldus de zegsman. ‘Wij hebben geen invloed op de werkwijze, methodologie, beoordeling en waarborging van het keurmerk’, vervolgt hij. ‘Dit is en blijft een onafhankelijke beoordeling van WiredScore.’

Het is overigens de eerste keer dat het Amerikaanse bedrijf de samenwerking aangaat met een vastgoedfinancier. De ING-zegsman benadrukt ten slotte dat ook niet-ING-klanten het bedrijf kunnen benaderen voor (vragen rond) het keurmerk.

5 procent hogere huuropbrengst

In het bericht over het keurmerk meldt ING ook dat het een onderzoek is gestart met de Universiteit van Maastricht. De bank en de onderzoekers gaan wetenschappelijk onderzoeken wat de invloed van goede connectiviteit is op de waarde en gangbaarheid van een pand en of huurders hierdoor langer in een pand blijven. In de VS en Engeland is volgens de bank al gebleken dat de huuropbrengsten van gebouwen met goede connectiviteit met 5 procent zijn gestegen.

bron: Computable