WiFi op de camping

WiFi op de camping

De meeste mensen die een vakantie boeken controleren of er wel WiFi aanwezig is op het terrein, zij nemen immers steeds vaker laptops, iPads en telefoons mee. De meest gehoorde klacht is vaak dat er op elke kampeerplek bereik zou zijn maar in de praktijk is er vaak alleen bereik bij de receptie of restaurant. De meeste campings hebben wel WiFi, maar vaak is het signaal te zwak om het in jouw tent of caravan te ontvangen.

De meeste camping’s staan tegenwoordig op reviewsite’s en een goede WiFi-verbinding zal zeker goed beoordeeld worden. Mooi meegenomen is natuurlijk dat de campinghouder zelf de tarieven kan bepalen, dit kan de omzet een boost geven. Ook kan je zelf precies bepalen hoeveel bandbreedte zij per device mogen gebruiken.

Extra mogelijkheden

Een goed werkend WiFi-netwerk is fijn voor de gasten maar als campinghouder kan je er ook profijt van hebben.

 • Ticketsysteem
  De gasten bestempelen WiFi op de camping zeer belangrijk en zijn hier bereid voor te betalen. Met een ticketsysteem kan je zelf het tarief en WiFi-duur bepalen. Bijvoorbeeld 1 uur, 1 dag of 1 week. Dit zal de omzet een boost geven.
 • Medewerkers efficiënter laten werken
  Als campinghouder kan je het WiFi-netwerk onder verdelen in een aantal kleine netwerken: ‘Gasten’, ‘Schoonmaak’, ‘Receptie’ en ‘Restaurant’. Over die kleine netwerken kan je bijvoorbeeld de hand terminals in het restaurant laten werken of de printer van de receptie.
 • Marketingacties
  Met verschillende marketingtools kan je informatie verkrijgen van je gasten die je anders niet zou krijgen. Als zij met jouw netwerk verbinden dan krijg jij extra informatie, zoals e-mail, geslacht, interesses en verjaardagen. Hierop kunnen er gerichte marketingacties gecreëerd worden op bijvoorbeeld hun verjaardag of een themaweek.

Problemen

 • Aantal accesspoints
  Er zit een maximum aantal gebruikers op elk accesspoint wat meestal tussen de 50 en 100 zit. Dit houdt in dat op de grote/drukke velden zwaardere of meerdere accesspoints geplaatst dienen te worden.
 • Dekking
  Veel camping’s liggen in bosrijke gebieden, het WiFi-signaal loopt door de bomen interferentie op. Ook kunnen de accesspoints niet altijd tot het uiterste puntje van de campingvelden komen.
 • Plaatsing accesspoints
  Op sommige plekken is er geen ruimte (of geld) om een kabel te trekken naar de accesspoints. Maar juist de juiste plaatsing van de accesspoints zorgt voor de juiste dekking.
 • Toenemend gebruik van WiFi-apparaten
  De campinggasten nemen tegenwoordig meer apparaten mee die gebruik maken van WiFi (gemiddeld 3 per persoon). Door dit toenemende gebruik wordt de belasting op het netwerk steeds zwaarder waardoor het gehele netwerk trager zal worden.
 • De technologie verandert
  Om de zoveel jaar wordt er een nieuwe, nog snellere techniek bedacht voor WiFi. Fabrikanten spelen hier op in met de nieuwe producten en gadgets. Deze nieuwe techniek in bijvoorbeeld telefoons vraagt ook om nieuwe technologie van het netwerk anders worden de functionaliteiten niet optimaal benut.

Oplossingen

Er zijn veel verschillende oplossingen om de dekking en snelheid op de campingplaats(en) en eventuele bungalow’s optimaal te benutten, zodat alle campinggasten gebruik kunnen maken van een snel en betrouwbaar WiFi-netwerk.

De twee belangrijkste:

 • De juiste accesspoints
  Er zijn veel verschillende merken en soorten accespoints. Zo zit er veel verschil tussen de dekking en de snelheid maar ook in het beheer van deze accespoints, zo kan je kiezen tussen onbeheerde accespoints, het beheren via de cloud of het beheer met een controller. Voor elke camping is een andere oplossing van toepassing.
 • De juiste plaatsing
  De plaatsing van de accesspoints is belangrijk voor de optimale dekking. Dit kan door middel van palen bij de velden te plaatsen. Er kan gekozen worden om een kabel te trekken of te werken met Point-to-Point oplossingen.
Neem contact op

Heb je vragen of advies nodig?

Indien je meer informatie wil over welke oplossing het beste bij jouw omgeving past, kun je contact met ons opnemen. Door je situatie aan te melden kunnen wij je adviseren welke producten het beste bij jouw wensen aansluiten.