5G is de volgende generatie mobiele technologie die 4G LTE zal vervangen en naar verwachting de connectiviteit zal transformeren. Door de huidige mobiele datafrequenties op nieuwe manieren te gebruiken en nieuw beschikbare hogere frequentiebanden toe te voegen, biedt 5G een alternatief voor vaste lijn breedband. In het tijdperk van cloud computing zal het worden gebruikt om een ​​nieuwe zakelijke netwerktopologie voor alle verbonden apparaten mogelijk te maken. Naar schatting creëert 5G een breed scala aan kansen voor bedrijven; van het baren van nieuwe producten, diensten en industrieën tot het op afstand helpen van kleine ondernemingen om productiever en concurrerender te worden.

Is de technologie op zichzelf echter voldoende of is deze afhankelijk van een nieuwe versie van WiFi, ook bekend als WiFi 6, die ook dit jaar wordt uitgerold? WiFi 6, de volgende generatie van draadloos netwerk zal naar verwachting de mogelijkheid bieden om veel meer apparaten op één toegangspunt aan te sluiten dan WiFi 5. Samen met hogere datasnelheden en snellere responstijden, volgens analisten, die enorme waarde kunnen toevoegen aan 5G mobiel. Experts zeggen dat WiFi 6 een grote impact zal hebben op hoe 5G wordt toegepast in meerdere industrieën, en energie zal geven aan de markttoepassingen en service-innovaties.

Voordelen van WiFi 6

WiFi 4 en WiFi 5 kunnen niet alleen het aantal apparaten aan, maar de complexiteit die verschillende apparaten met zich meebrengen. WiFi 6 verhoogt de snelheid, verbetert de dekking en vergroot het aantal apparaten dat tegelijkertijd kan werken. Het verbetert de mogelijkheden voor videostreaming en zorgt ook voor een betere levensduur van de batterij. Het best verkopende punt voor WiFi 6 is dat het vier keer betere draadloze prestaties kan leveren op drukke plaatsen, vergeleken met WiFi 5 (802.11ac). Elk van de WiFi 6-producten kan duizenden apparaten verbinden. Orthogonal Frequency Division Multiple Access in WiFi 6 verbetert meerdere aspecten van WiFi-levering door het efficiënter te maken door de latentie te verlagen en de algehele servicekwaliteit in drukke gebieden met veel vraag te verbeteren. Dit zal van groot voordeel zijn als het Internet of Things wordt uitgebreid naar meer huizen en bedrijven en het aantal apparaten dat verbinding maakt met de wifi toeneemt. WiFi 6 werkt ook met zowel de standaardfrequenties van vandaag (met 2,4 GHz en 5 GHz) als toekomstige banden (1 GHz en 6 GHz) wanneer het live gaat.

Bedrijven werken aan de convergentie van WiFi 6 en 5G

Een grote en snel groeiende groep operators en leveranciers werken aan het maken van WiFi 6-apparaten en -services. Waarmee wordt beweerd dat WiFi samen met 5G en andere draadloze technologieën zal werken om de connectiviteit te verbeteren. Bijvoorbeeld, chipontwerper Qualcomm zet in op WiFi 6. Het bedrijf heeft processors tentoongesteld die WiFi 6 naar een nieuwe reeks netwerkapparatuur brengen. De Qualcomm Networking Pro-serie en het Qualcomm FastConnect 6800-subsysteem zijn gebaseerd op een geheel nieuwe chipsetarchitectuur en zijn ontworpen om de acceptatie van WiFi 6 te stimuleren naarmate 5G begint te groeien. Qualcomm zegt dat zijn chips zullen helpen een tijdperk van connectiviteitsinnovatie in te voeren waarin WiFi 6 en 5G samenwerken om de ultrasnelle connectiviteit te bieden aan duizenden verbonden apparaten in één keer.

Afgezien daarvan biedt Cisco – een van de grootste providers van netwerktoegangspunten voor bedrijven – nieuwe WiFi 6-toegangsapparaten aan. Het bedrijf werkt samen met bedrijven zoals Samsung Electronics Co. om ervoor te zorgen dat roaming tussen mobiel en Wifi soepeler wordt. Cisco heeft geschat dat 50% van het internetgegevensverkeer via WiFi wordt uitgevoerd en dat apparaten naadloos moeten kunnen overstappen tussen mobiele en WiFi-netwerken.

Hoe WiFi 6 5G-operators zal helpen

Telecomaanbieders beschouwen WiFi al lang als een bron van inkomsten in huizen en bedrijven. Operators die extra omzetkansen willen creëren, kijken naar de mogelijkheden die WiFi 6 biedt in de leeftijd van 5G. Van operators die WiFi 6 gebruiken, wordt verwacht dat ze de mogelijkheden, dekking en prestaties verwerven die nodig zijn voor veel nuttige gebruiksscenario’s voor verschillende inkomstenstromen van de services. Waaronder het Internet of Things, Industry 4.0 en verbonden voertuigen. De integratie van WiFi 6 en 5G biedt operators innovatieve manieren om verkeer over toegangsnetwerken te optimaliseren, en operators krijgen de mogelijkheid om verkeer naar de interface te leiden die de beste gebruikerservaring of het meest optimale gebruik van netwerkbronnen biedt. Dit is afhankelijk van het operatorbeleid, netwerkomstandigheden, verkeer of specifieke toepassingsgevallen.

WiFi 6 zal ook een cruciale rol spelen voor operators die al WiFi gebruiken om klanten data- en spraakdiensten te bieden. In gebieden met een hoge verkeersdichtheid en/of binnenshuis waar de dekking van het mobiele netwerk laag is, wordt WiFi vaak gebruikt als een offload en aanvullende technologie om congestie te verminderen en netwerkcapaciteit toe te voegen. WiFi-offload zal mobiele operators enorme kostenbesparingen opleveren in een 5G-wereld. Operators zullen hun netwerkbronnen optimaliseren door verkeer over draadloze toegangsinterfaces te verdelen om zowel de gebruikerservaring als het gebruik van netwerkbronnen te verbeteren. De integratie van WiFi 6 en 5G biedt operators de mogelijkheid om verkeersstromen toe te wijzen aan de beste toegangsinterface op basis van realtime netwerkomstandigheden en gebruikersvraag.

Overzicht

We hebben een hype gezien over de vraag of 5G mobiel of WiFi 6 zal winnen. De realiteit is dat de twee grotendeels complementair zijn met een overlapping voor sommige gebruikssituaties. Beide technologieën komen aan en leveren tegelijkertijd veel van dezelfde eisen.

Zowel 5G als WiFi 6 brengen een belofte van aanzienlijk betere prestaties voor mobiele medewerkers en bedrijven. Het zijn complementaire technologieën zijn. Ze zullen hogere datasnelheden bieden ter ondersteuning van nieuwe applicaties en een toename van netwerkcapaciteit met de mogelijkheid om meer apparaten aan te sluiten. Dit is belangrijk voor kritische IoT-apparaten die worden gebruikt in de productieautomatisering, de gezondheidszorg, energie en vele andere industrieën. Gecombineerd zullen 5G en WiFi 6 de signaalsterkte verbeteren ter ondersteuning van IoT-implementaties, ondersteuning van altijd-aan apparaten en vermindering van overbezetting van bronnen met netwerken met hoge capaciteit. In wezen kunnen IoT-apparaten meer informatie verzenden en minder stroom verbruiken.

Bron: Analytics India Magazine