De Wi-Fi Alliance heeft de WiFi-standaard WiFi 6e aangekondigd, als uitbreiding van de huidige WiFi 6-specificatie. Met 6e wordt ondersteuning van verbindingen op 6GHz mogelijk. Terwijl de gewone 6-specificatie het met slechts 2.4GHz en 5GHz moet doen.

Op zijn website legt de Wi-Fi Alliance de nieuwe specificatie uit. De bedoeling is dat de aanduiding WiFi 6e wordt gebruikt voor apparaten die ook verbindingen kunnen maken op 6GHz. Sommige apparaten die ondersteuning hebben voor WiFi 6 kunnen dat al, maar dat geldt niet voor alle apparaten. Met WiFi 6e-certificering moet duidelijker worden welke apparaten hiervoor ondersteuning hebben, zodra verbindingen op 6GHz mogelijk worden.

Met het uitbrengen van WiFi 6e loopt de Wi-Fi Alliance vooruit op het aanbieden van 6GHz-verbindingen, die naar verwachting in de toekomst mogelijk worden als overheden dit deel van het spectrum vrijgeven. Het uitbreiden van het WiFi-spectrum naar 6GHz zorgt ervoor dat er extra capaciteit vrijkomt, en WiFi-verbindingen elkaar minder snel in de weg gaan zitten, door keuze tussen 2,4GHz, 5GHz en 6GHz.

De Wi-Fi Alliance begon vorig jaar met het certificeren van WiFi 6-apparaten. De technologie werd voorheen 802.11ax genoemd. Maar de Wi-Fi Alliance heeft zijn draadloze protocollen hernoemd, waarbij WiFi 6 verwijst naar de zesde generatie. De eerste fabrikanten van 802.11ax-routers claimen een totale maximale theoretische bandbreedte van 11Gbit/s. In de praktijk zal dit een stuk lager liggen.

 

Bron: Tweakers